Salam...Emmm...Lihatlah buah naga di atas tu. Nampak pelik tapi cantik kan? Tapi lebih enak kalau dimakan di waktu tengahari atau dibuat puding buah-buahan. Buat ais krim pun boleh! Sebenarnya gambar tu saya snap waktu balik dari kampung tempoh hari. Kebetulan suami belikan untuk bekalan pulang ke KL. Saya pun mulanya tak reti nak makan buah naga ni sebab namanya pun dah buat saya gerun. Tapi bila dah rasa sekali...emmm...nyumm nyumm...sedap plak!

Menurut info, buah naga ni asalnya dari keluarga kaktus dan ada dua jenis. Satu putih dan satu lagi merah. Boleh lihat beza kulitnya. Kalau kulitnya merah, merah la isinya. Tapi khasiatnya sama. Banyak vitamin C dan anti oksida. Awet muda la... Selain itu bijinya yang berwarna hitam tu dapat menyerap makanan yang tidak diperlukan dalam badan supaya cepat lawas. Jadi dalam erti kata lain, sebagai agen pencernaan. Apa yang menariknya tentang buah naga ni ialah, bunganya harum dan mekar di malam hari. Bila layu, jadilah buah naga ni di hujung dahannya. Gitulah serba sedikit pasal buah naga ni.

Eh...eh..dah habis la isinya....hehe...Jadi, apa tunggu lagi. Jom makan buah naga!
2 ulasan:
salam kak..
dl azza pun tak mkn buah naga ni..pastu abg wat balik skali..ermm..sedap rupanya..
tapi tekak leh terima gitu2 je la..hehe..
hehe..yeke. Tak pe. Ada org langsung tak makan buah ni. Mungkin sebab tak biasa.
Catat Ulasan